Hallonchokladtårta

Kladdkakor:

200g smör
4 ägg
4dl strösocker
5 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
smör till formarna



Fyllning:

200 - 250 g (4-5 dl) hallon, djupfrysta och tinade eller färska.



Glasyr:

250 g mörk choklad
2½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
Eventuellt färska hallon till dekor



Gör så här!:

Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formerna och bred ut den. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10 - 15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag (behövs inte).
Hacka chockladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chockladen i den heta grädden. Rör tills all chocklad smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur tills nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom men passa noga så att den inte blir för kall eller hård. Bred glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.
(Dekorera med jordgubbar och timjan går också bra, som jag och Emma gjort!)





SERVERING


TIPS!
Dekorera tallriken med chokladsås!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0